Π: Με προκάλεσες πρώτος. Με περίμενες μ’ έναν κατάφυτο κήπο στο σπίτι κι ένα απέραντο δάσος από βυσσινιές. Εκεί που ήμουνα βουτηγμένη στην κατάθλιψη, μου πρόσφερες λουλούδια και μου άλλαξες διάθεση...Π: Δεν έχει σημασία, υπάρχουμε.
Γ: Προκαλώντας. Έχουμε αρχίσει πια να δυσαρεστούμε τους πάντες με την αρμονία μας.
Π: Δεν δίνω καμιά σημασία.Π: Λοιπόν πως με αντέχεις;
Γ: Αν θυμάσαι, μου πρότεινες να πάω στην εξοχή. Ακολούθησα τη συμβουλή σου. Μόνο που δεν σε αποχωρίστηκα.Π: Εσύ είσαι η κρυφή μου γωνιά. Είσαι η φύση, είσαι ο κόσμος όλος! ...Είμαστε δύο!Γ: Ναι, έχω χάσει την ψυχραιμία μου και υπερβάλλω. Χάνω τα λόγια μου. Δεν είναι ευχάριστα όλα αυτά στα καλά καθούμενα. Ούτε θα ’θελα να σε χάσω μέσα από τα χέρια μου.Γ: Θαυμάζει κυρίως εσένα!
Π: Αυτό δεν το ξέρω ακόμη.
Γ: Το ξέρω όμως εγώ. Για έναν φυσιολογικό άντρα είσαι μεγάλη πρόκληση.Γ: Έστω κι αν με πρόδωσες στο λογισμό σου, το ίδιο κάνει για μένα.
Π: Πέρασε η εποχή που δεν μπορούσα να αντικρίσω άλλον άντρα από σένα.Π: Εκείνη την ώρα που τελειώνω, έχω ένα σπουδαίο ραντεβού και δεν θέλω ν’ αργήσω... Όπως βγαίνω από τη σκηνή, ρίχνω τη μπέρτα μου και τρέχω σε σένα.
Γ: Εγώ είμαι λοιπόν ο κρυφός εραστής;Π: Η Μίκα να κοιτάξει τη δικιά της τη ζωή που την έχει κάνει μαντάρα.
Γ: Ναι, αλλά δεν συμφωνεί με τον τρόπο που μου φέρεσαι. Θα ήθελε να είσαι πιο σκληρή απέναντί μου. Να μη μου προσφέρεσαι τόσο πολύ.Γ: Σ’ αγαπώ. Σου είμαι πιστός. Θα ζήσουμε μαζί ως το θάνατο.
Π: Γιατί σκέφτεσαι το θάνατο τελευταία;
Γ: Γιατί έχουμε ξεπεράσει τα ζωικά όρια, Πανδώρα, δεν το ’χεις καταλάβει;

Τα 7 Κουτιά Της Πανδώρας (1996)

 

Ο έρωτας έχει πολλά επίπεδα κι όταν μάλιστα ζει και αναπνέει μέσα από ένα γάμο, από μία σχέση αιωνιότητας δηλαδή, ο δρόμος γίνεται βαθύτερος και ασφαλώς πιο επικίνδυνος και γι’ αυτό πιο ενδιαφέρων. Γιατί η πράξη του γάμου φέρει μαζί της την έννοια της πλήρους ένωσης των αντιθέτων που οδηγεί στην αρχική λάμψη της δημιουργίας του κόσμου.

 

Στα Εφτά Κουτιά της Πανδώρας προσπάθησα να δώσω εφτά στιγμές αυτού του σκληρού παιχνιδιού ανάμεσα στο θηλυκό και το αρσενικό.
Παίρνοντας σαν αρχική σκέψη ότι μια γυναίκα, λόγω της αταβιστικής φοβίας προς το αρσενικό, κρύβει πολλές μορφές μέσα της, που τις φανερώνει όποτε χρειαστεί – πράγμα που αληθεύει σε πολλές περιπτώσεις –, διηγούμαι την ιστορία μιας κρίσης στη σχέση δύο ερωτευμένων συζύγων: του Γιώργου και της Πανδώρας, και την απελπισμένη τους προσπάθεια να συντηρήσουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν – τη βαθιά αγάπη τους που δοκιμάζεται μέσα από τις προσωπικές υπαρξιακές τους αγωνίες και το σκληρό ερωτικό παιχνίδι του αρσενικού με το θηλυκό.

 

Ο ένας συγγραφέας, η άλλη επιτυχημένη ηθοποιός ρεπερτορίου. Μία σταρ, που έχει την παραξενιά να επιστρέφει σπίτι της με την αμφίεση του κάθε ρόλου που παίζει, φέροντας μαζί και την επιρροή του (πολλοί είναι οι ηθοποιοί μας που επιστρέφουν με το μακιγιάζ της παράστασης).
Στην εξέλιξη της ιστορίας, ο Γιώργος έχει να αντιμετωπίσει, κάθε φορά, ένα καινούργιο πρόσωπο της Πανδώρας, μια άλλη διάστασή της, που πρέπει να βρει τρόπο να χειραγωγήσει για να μη χάσει την αγαπημένη του. Γιατί ούτε ο Γιώργος ούτε η Πανδώρα θέλουν να διαλύσουν το ζευγάρι τους.

 

Η δύναμη της βαθύτατης ένωσης του θηλυκού με το αρσενικό ενεργεί καταπληκτικά στη ζωή. Πιθανόν μαγικά...
Στο τέλος, η αγάπη όλα τα υπομένει, η αγάπη όλα τα κερδίζει κι η γη γυρίζει...

 

Βασίλης Ζιώγας

 

 
Copyright © 2017. Nίκος Νικολαΐδης. Designed by Zero Raid